תמרורי אזהרה

ראשית, אפתח ואומר, כי בכול מערכת זוגית, יש עליות ומורדות,יש חילוקי דעות, ויכוחים, תקופות טובות ותקופות יותר לחוצות.

רוב הזוגות מצליחים להתמודד עימם בצורה מכבדת ונעימה: יודעים לתת מקום מכבד ומכיל לבן זוגם, יודעים לגלות סבלנות וסובלנות, יודעים לשלוט ברגשותיהם, להגיע להסכמות,ובעת הצורך להתפשר ולוותר.

הם לא פוגעים בבן הזוג האהוב והיקר להם!

כשבני זוג מגיעים לצומת דרכים- שהם מתקשים להתמודד עם מצבים חדשים, שינויים, משברים, כשהם מתלבטים כיצד עליהם להתנהל, או שאינם מצליחים לפתור בעיה בכוחות עצמם, חשוב מאוד לשתף ולפנות לעזרה. למי ניתן לפנות? לאדם קרוב (הורה, אחות, חבר...) לגורם מתווך, המוסכם על שניהם, או לאנשי מקצוע.

במאמר זה אני בוחרת להתמקד במערכת זוגית, שאינה נורמטיבית. מערכת, שאינה בריאה, ולעיתים אף מסכנת חיים. לרוב, בני זוג השבויים במערכת זוגית כזו, יתקשו להבחין בכך או לצערי, יבחינו בכך בשלב מאוחר מידי. וזאת בשל מס' סיבות: יתכן, שהם כול כך מאוהבים בבן הזוג, ומושפעים מסגנון התנהלותו, ועל כן "ראייתם מתערפלת". במקרים מסוימים בן הזוג אף גורם להם להאמין, שהם האשמים במצב, שמגיע להם לסבול, כיוון שהתנהלו בצורה לא נאותה, ולכן הם בוחרים לקבל על עצמם "את הדין" בהכנעה. כמו כן קיימים מקרים שבני הזוג מודעים למצב, אך בוחרים לא לחשוף אותו החוצה, מסיבות רבות ומגוונות- פחד מהתוצאה, חוסר רצון להדאיג או לאכזב את מעגל הסובבים אותם, בושה, תקווה, שהמצב זמני, והוא תכף יחלוף.

אנסה להציג בפניכם מס' תמרורי אזהרה ברורים, שיסיעו לכם לבדוק ולבחון את המערכת הזוגית שלכם, וגם של הסובבים והיקרים לכם. מקווה, שתוכלו להשתמש בתמרורים, כדי לעזור לעצמכם ולאחרים, ואולי אף להציל חיים!!!

מסיבות מובנות בחרתי לכתוב את המאמר שלי בלשון נקבה, אך מניסיוני ברור, כי הוא מיועד גם לגברים.

ישנם בני זוג, שהתנהלותם הזוגית המסוכנת תהיה גלויה, מובהקת וברורה. דהיינו, קל לזהות את תמרורי האזהרה לדוגמה: בן הזוג שבאופן עקבי ופומבי ינהג בקנאות, לא ישלוט בכעסיו, ימנע מבת זוגו מפגשים חב' ועוד... ויש כאלה, שיבלבלו היטב את בת הזוג והסביבה, וידעו להסוות את התנהלותם – התנהגותם תתאפיין באי יציבות רגשית- יעברו ממצב של שמחה לרוגזנות או התפרצויות קצרות של כעס ותוקפנות או להבדיל אדישות מוחלטת. יהיו מקרים תכופים, שבהם יבקשו סליחה על התנהגותם ויבטיחו, שהמקרה לא יחזור על עצמו בשנית, שיביעו חרטה באמצעות קניית מתנות ומחוות, שלעיתים נראות כרגישות ונוגעות ללב. אצלם יהיה קשה יותר לזהות את התמרורים, לעיתים יכסה אותם "אבק" של תירוצים, וכביכול "צרופי מיקרים", אבל הם שם! מי שישקיע מאמץ, ויהיה עקבי יצליח לראות אותם. וברגע, שזהתם אותם-

אסור להתעלם מהם- עליכם לפנות לעזרה!

אני נוטה לחלק את הסימנים האלה לשתי קבוצות עיקריות, שקשורות ומושפעות זו מזו.

הראשונה- קשורה להתנהלות הבסיסית של בן הזוג מולך. אציג בה קווים לדמותו של בן זוג המתפרשים בעניי כאמור, כהתנהלות זוגית לא בריאה. והשנייה היא למעשה תוצאה של ההתנהלות הזו, שמובילה לשינוי בהתנהגות שלך ולרגשות המתעוררים בך, עקב ההתנהלות שלו.

קבוצה ראשונה:
1. האם בן זוגך מאפשר לך פרטיות ?

שימי לב האם הוא נוטה לשאול שאלות רבות באופן קבוע לגבי סדר יומך, מפגשייך והאנשים, שעימם את בקשר.

האם הוא מתעקש לבדוק את אמיתות דברייך (בודק את ההודעות שלך, מחטט בטלפון, נכנס לרשתות החברתיות, מתקשר לאמת את דברייך).

2. האם בן זוגך מגלה כלפייך סימני קנאה, ומגביל את החופש שלך?

האם הוא מבקש, שתנתקי קשרים עם אנשים, מתערב ביחסייך עם מעגלים, שאינם קשורים אליו, למרות שלא בקשת זאת, נוהג להצטרף/להופיע במפגשים חברתיים/ מפגשים של מקום העבודה, למרות שלא הוזמן. טוען, שלא יוכל לחיות בלעדייך ובמקרי קיצון אף מכריז שיתאבד אם תעזבי אותו. שימי לב -לעיתים הוא נוהג לתרץ זאת באהבתו הגדולה אלייך, בגעגועים ועוד...

3. האם בן זוגך נוטה להפעיל עלייך לחצים, ולאיים עלייך?

האם הוא מפעיל עלייך לחצים להתנהל בניגוד לרצונך? האם הוא מבהיר, כי יש ביכולתו לפגוע בך, להשפיל אותך, לחבל בעבודתך, בשמך הטוב, במערכות יחסים עם אנשים הקרובים אלייך, במצבך הכלכלי? האם הוא מנסה לגרום לך להאמין, שלא תצליחי להסתדר בלעדיו? האם הוא מאיים, כי יפגע ביקירייך?

4. האם בן זוגך מתנהל מולך בשני סגנונות התנהלות שונים וקיצוניים?

האם את לעיתים מרגישה, שאת מנהלת מערכת יחסים עם שני אנשים שונים.

לדוגמה:

"בימים הטובים שלו"- הוא, נעים, קשוב, עוזר, מפנק ו"בימים הרעים שלו" הוא זעוף, עצבני, חסר סבלנות, ואף אלים.

5. האם בן זוגך מגלה כלפייך סמני אלימות- מילולית, פיזית כלכלית?

מקלל, משפיל, מאשים, מכה, דוחף, מקשה עלייך באופן מכוון, "מייצר תאונות", חוסם את דרכך, שובר דברים, גורם לנזקים, מנטרל אותך מגישה לכסף או אשראי.

וכעת נעבור לסקור את הקבוצה השנייה-

עצרי לרגע. שימי לב כיצד את מרגישה ומתנהלת במערכת הזוגית:

1. האם הפכת להיות דרוכה, לחוצה, מבוהלת טרם מפגש משותף שלכם?
2. האם לאחרונה את מרבה להסתגר בתוך עצמך, להתבודד, לא לשתף את הקרובים לך?
3. האם את מרגישה, שיש פער ניכר בין האופן, שבו הוא בוחר להתנהג שאתם לבד, לבין אופן שבו הוא בוחר להתנהג שאתם בחברה?
4. האם את נוטה להסתיר ממנו מידע ועובדות, כי את חוששת, שיפגע, ייעלב, יכעס, או יגיב בצורה לא נעימה ?
5. האם את מרגישה, שאת משקיעה מאמצים רבים וזמן כדי לרצות אותו- בהתנהלות הבסיסית ביינכם, בהתנהלות עם הילדים, עם משפחתו וחברים. האם את נאלצת להשקיע רבות במראה החיצוני כדי לשמח אותו?
6. האם את מקבלת מסרים, מהאנשים הקרובים והמשמעותיים בחייך, שהשתנת, שהם מודאגים ממצבך. האם הם מציעים לך שוב ושוב עזרה?
7. האם מתחילת הקשר הזוגי התרחקת מאנשים רבים, שנהגו לתמוך ולעזור ?
8. האם את מרגישה בתוך הקשר תחושת מחנק, תחושה של חסרת ערך, תחושה של חוסר אונים?

אם את נמצאת במערכת יחסים המתאפיינת בתמרורי אזהרה,
אם את מכירה אנשים, המנהלים מערכת יחסים המתאפיינת בתמרורי אזהרה,
חשוב שתפני בדחיפות לקבלת עזרה מאנשי מקצוע.

שימי לב:

1. יש חשיבות רבה לכך, שתפני לקבל עזרה מוקדם ככל האפשר.

2. יש חשיבות רבה לכך, שבטרם תנקטי בצעד מהותי, תפני לאיש מקצוע, שיפעל להנחות אותך בכול שלב ושלב.


© כל הזכויות שמורות לגב' לילית בן חיים פיטשון אין לשכפל, להעתיק, לצלם, להקליט, לתרגם, לאחסן במאגר מידע, לשדר או לקלוט בכל דרך אחרת כל חלק שהוא מהחומר באתר זה. שימוש מסחרי מכל סוג שהוא בחומר הכלול באתר זה אסור בהחלט.